Nancy McDonaldin haastattelu 2004
Teksti Nancy McDonald / Käännös Pauliina Järvinen

Lapsena Nancy katsoi Lassie-sarjaa joka sunnuntai televisiosta. Hän luki koira- ja hevoskirjoja ja tarinat, jotka käsittelivät collieita, olivat aina hänen suosikkejaan. Kun Nancyn vanhemmat vihdoin heltyivät ja antoivat luvan omaan koiraan, sen oli oltava collie. Nancyn ensimmäisen koiran nimi oli Cherry VI ja se hankittiin eläinkaupasta. Cherry VI oli luonteeltaan todellinen collie ja sai Nancyn kiikkiin ainiaaksi.

Mitä sinulle merkitsee ACT:n kunniajäsenenä oleminen?
En edes tiedä mitä sanoa! Olen mielelläni uuden seuranne jäsen ja toivon, että tästä aukeaa uusi väylä suomalaisten ja amerikkalaisten colliekasvattajien kanssakäymiselle.

Miten kasvatustyösi alkoi ja miten valitsit kennelnimesi?
Lila Bates, joka omisti viimeisiä Bellhaven collieita, oli ensimmäinen, joka opasti minua kasvatuksen maailmaan. Hän myös toi maahan joitakin collieita Englannista, esimerkiksi Cruftin voittajan, champion Bririch Gold Emblemin, jolla oli jonkin verran vaikutusta täällä Amerikassa. Ostin uroksen ja nartun Clickam Silver Snowkingilta. Minulla ei ollut ennen ollut blue merleä ja rakastuin välittömästi! Nämä koirat eivät pärjänneet kummoisesti näyttelyissä, mutta ne opettivat minulle paljon ja olivat hyvä ponnahduslauta, kun sain menestyksekkäämmän koiran myöhemmin. Ensimmäinen voitokas koirani oli blue-narttu, champion Hi Vu Winover Glitter, CD. Se oli upea collie – moninkertainen ryhmävoittaja (group winner) ja uskomaton näyttelykoira. Jokainen näyttely hänen kanssa oli kuin juhlaa – hän rakasti esiintyä ja opetti minut käsittelemään ja kilpailemaan rotujen yhteisessä kilpailussa (all-breed) ja ryhmissä. Hi Vu Winover Glitterillä ei ollut kuin yksi pentue, eivätkä sen pennut saavuttaneet huomattavaa menestystä, mutta toivat minulle kuitenkin kokemusta. Tähän mennessä olin kaulaani myöten harrastuksessa ja vuonna 1979 päätinkin tehdä siitä ammattini ja muutin Virginiaan. Roosin perhe Wickmerestä kutsui minut tänne ja täällä syvennyin täysin collieihin, näyttelyihin ja aloin myös hankkia tietoa shelteistä. 1981 tämä kaikki johti ensimmäiseen kasvattamaani championiin, CCA BOS championiin, Barksdale Early Lightiin.

Kennelnimeni ilmestyi kuin tyhjästä – eräässä elokuvassa oli henkilö nimeltä Barksdale ja ajattelin, että se olisi hieno nimi kennelille.

Kuinka monta pentuetta olet kaiken kaikkiaan kasvattanut?
Lähes 30, noin 3 pentuetta joka toinen vuosi.

Mikä on mielestäsi merkittävin colliesi?
On vaikeaa valita yhtä – kun aikaa kuluu, koirien vaikutus kehittää kasvatusohjelmaani ja vastaukseni vaihtuu koko ajan! Kerran olisin nimennyt merkittävimmäksi koirakseni Barksdale Blushin (champion, ROM) laatunsa ja hankkimiensa saavutusten ansiosta. Hän on tuottanut ainakin kahdeksan championia ja vaikuttanut monien muiden kasvattajien kasvatusohjelmiin. Nyt valitsisin ehkä kuitenkin Barksdale Busybodyn, jolla oli hieno näyttelyura, mutta jonka jälkeläisistä vain kahdesta tuli champion. Mutta se osoittautui tyypiltään todella hallitsevaksi ja sen jälkeläiset lähestyvät enemmän ja enemmän omaa standardikäsitystäni. Nämä pentueet ovat yhdenmukaisempia ja koska niiden piirteet ovat hallitsevia, on helpompaa hienosäätää niiden hyviä puolia seuraavissa sukupolvissa menettämättä jo saavutettua edistystä. Busybody on CH Barksdale Murphy of McLeanin ja CH Barksdale Shenstone Sympaticon emo. Se on emo myös FIN CH Barksdale Stormsongille, josta on tullut hallitseva isä kennel Snowpawssa sekä BIS FIN CH HawkEire’s Spirit O’Barksdalen isoäiti. Muutaman vuoden päästä vastaukseni on todennäköisesti Barksdale Beneficiary (champion). Tähän kysymykseen vastaaminen on hyvää harjoitusta ja paljastaa, että kasvatusohjelmamme on monien erillisten koirien aikaansaannosta, eikä yhtä koiraa voi kiittää tai syyttää kasvatusohjelman tilasta.

Mitä collieita sinulla itselläsi on tähän mennessä ollut kotona?
Tällä hetkellä minulla on 12 täysikasvuista koiraa. 11-vuotiaat Blush ja Busybody, 8-vuotias Tartanside Barksdale Mirage (CH) ja 7-vuotiaat Sympatico ja Blushin pennut, Embellish (CHS) ja Brandish. Kasvatuksessa käytettäviä narttujani ovat Barksdale The Mistress (CHS), Barksdale Argent Admiration (CH), Barksdale Besherit (CH), Barksdale Luminary (CH), Conewago Rosslane Th’ Good Wych ja uros Barksdale Beneficiary (CH). Näyttelyissä käytän parhaillaan Beneficiaryn ja Luminaryn poikaa, Skyview Barksdale Trustia. Juuri nyt minulla on pentuja kolmesta pentueesta, jotka ovat Beneficiary x The Mistressin, Admirationin ja Miragen tuotosta.

Mikä narttulinjasi on mielestäsi ollut paras?
Kuten vastasin aikaisempaan kysymykseen, sanoisin, että Busybodyn jälkeläiset ovat olleet parhaita. Sen emo on Miragen emon sisko ja olen ollut todella tyytyväinen lopputulokseen astuttaessani näiden kahden nartun jälkeläisiä keskenään.

Mutta perheen kokoaminen yksilöistä, jotka tuottavat odotusten mukaisia pentueita ja joiden sukutaulut muodostuvat koirista, jotka ovat ilmiasultaan ja geeneiltään samanlaisia, on hidasta puuhaa. Ja kuinka hyvin tahansa tunnetkin siitoskoiriesi tuotoksen, jokainen astutus on aina osittain kokeilu ja kohtaat aina silloin tällöin yllätyksiä. Toivottavasti näistä yllätyksistä ainakin puolet on positiivisia ja eduksi.

Millainen on ihannecolliesi?
Se on maailman kaunein olento! Sillä on pitkä, kevyt, tasainen ja hieno pää, joka on tasapainossa kuonosta takaraivoon ilman minkäänlaista syvyyttä. Sen pää on muovattu kuin yhdestä palasta tummien silmien tähdittäessä pehmeitä kasvoja juuri kuonon ja takaraivon keskikohdassa ja pienten korvien hieman kaartuessa päälaella. Sen silmät tuikkivat iloa ja älykkyyttä. Sillä on kaunis niskankaari, joka sulautuu pehmeästi hartioihin ja sitä kautta selkään ja kylkiluihin ja runkoon. Sen etujalat ovat hyvässä asennossa kehon alla ja sillä on syvät ja muodokkaat takakulmaukset ja kintereet. Mikään osa ei ole suhteeton, eikä turkki ole liian runsas ja koira liikkuu vapaasti pitäen päätä ylpeästi pystyssä.

Millaisia ohjeita annat pennun ostajalle ja pidätkö yhteyttä jälkeenpäin heihin?
Jokaisen pentuni mukana tulee mikrosiru, hoito-ohjelehtinen, video korvien teippaamisesta ja toimintatavoista hoidettaessa ja valmistettaessa koiraa näyttelyyn. Terveys on taattu geenivirheiden varalta yksivuotiaaksi asti. Jokainen pentuni maksaa saman verran, mutta lupaavista näyttelykoirista omistajat maksavat tämän lisäksi bonusta, ensin minulle ensimmäisestä tärkeästä näyttelyvoitosta ja toisen kerran collieiden terveyssäätiölle, kun koirasta tulee champion. Minä maksan hyvitystä omistajille hoitokuittia vastaan. Tämä on ollut hyvä järjestely – jos pentu ei menesty, omistaja on maksanut lemmikkikoiran hinnan ja jos pentu menestyy, bonus on lisäkorvaus näyttelykoirasta. Ja raha omistajan kädessä on paras kannustin hyvään koiran hoitoon. Näyttelymenestyksestä ei ole mitään takuita. Täällä Amerikassa me sanomme ”näyttelykoiriksi ei synnytä, niiksi kasvetaan” ja vaikka sitä onkin vaikea hyväksyä, koirilta ei voi edellyttää näyttelymenestystä ilman kunnollista kasvatusta, koulutusta ja hoitoa. Oikeiden tuomareiden ja näyttelyiden valinta on toinen perusedellytys näyttelymenestyksen saavuttamiseksi. Autan omistajia mielelläni näyttelykampanjan suunnittelussa, on se sitten tuomareiden valitsemista, neuvottelua ammattiesittäjien kanssa tai hoito- ja koulutusohjelmien kehittelyä. Vaikka koirani kuuluvatkin johonkin toiseen kenneliin, ne ovat aina kuitenkin Barksdalen collieita ja minun velvollisuuteni on kannattaa niitä, jotta ne edustaisivat minua ylpeästi.

Mitkä asiat ovat mielestäsi tärkeitä collien hoidossa ja hyvinvoinnissa?
Korkealuokkainen ruoka, säännöllinen turkinhoito, runsas ja vapaa liikunta, sekä loistarkkailu kuuluvat kärkinelikkoon. Kokemukseni mukaan lisäravinteet eivät kannata, jos ruokin koiraa hyvälaatuisella ruualla, josta imeytyy ravintoaineita parhaalla mahdollisella tavalla. Vanhoille koirille annetaan lisäksi glucosaminea ja chondroitinia, mutta on vaikeaa sanoa, onko sillä merkitystä.

Mitä liikuntaan tulee, paras mahdollinen näyttelykehäsuoritus saavutetaan, kun tehdään 4-5 lenkkiä viikossa ravinopeudella. Olen hämmästyksekseni huomannut, että todella hyväkuntoinen koira, joka saa juoksennella koko päivän, läähättää ja puhisee jo kilometrin jälkeen pyörän vierellä. Vapaassa liikunnassa ei ole sellaista rytmiä, eikä se vaikuta samoihin lihaksiin, mitä näyttelykäynti vaatii. Kannattaa todella kehittää lihaksia, jotka tuottavat vapaata rytmikästä askellusta – tuomarit varmasti huomaavat sen ja palkitsevat vaivasi!

Eniten omistajat laiminlyövät koiran hampaiden ja kynsien hoitoa. Kynnet käyristyvät kasvaessaan ja muistuttavat lopulta koukkuja. Hampaiden laiminlyönti taas aiheuttaa enemmän ongelmia kuin luullaan. Hampaiden liikakasvusta johtuen bakteerit kulkevat nielun kautta ruoansulatuselimistöön ja leviävät edelleen koiran nuollessa itseään. Tämä saattaa aiheuttaa katastrofin pentueen aikana, kun emo nuolee pentujaan.

Meidän ilmastossamme kuumuus on paljon suurempi ongelma kuin kylmyys. Harvoin on niin kylmä, ettei collie voisi nukkua ulkona, jos vain on kuivaa ja tyyntä, mutta kesäisin kuumuus voi käydä sietämättömäksi ja erityisesti iäkkäämmät ja paksuturkkiset koirat tarvitsevat ilmastoinnin tarjoamaa vilvoitusta.

Mitä colliet ovat antaneet sinulle näiden kuluneiden vuosikymmenien aikana?
Sen lisäksi, että colliet ovat tarjonneet minulle loistavaa seuraa ja haastaneet minut ylittämään itseni kasvattajana, tämä on ollut minulle erinomainen tapa tuoda esiin taiteellista näkemystäni. Barksdale on tulosta omista ideoistani ja valinnoistani ja vain minä olen vastuussa lopputuloksesta. Tämä on sekä pelottavaa että innostavaa. Kasvattaminen ei ole koko elämäni, mutta hyvin suuri osa minuuttani kuitenkin. Minulla ei ole lapsia, mutta tämä on uskoakseni toiseksi paras asia – jokainen collie on yksilö ja toivon, että voin juhlistaa heidän yksilöllisyyttään!

Collieiden kautta olen päässyt myös tutustumaan ihmeellisiin ihmisiin. Niin monet stimuloivat ja upeat ihmiset jakavat rakkauden collieihin, vaikka heillä ei ole mitään muuta yhteistä. He ovat rikastuttaneet elämääni tutustuttamalla minut omiinsa ja osallistumalla intohimooni.

Collie Expressions on toinen asia, jonka olen hyötynyt collieista. Vuonna 1992 minusta tuntui, ettei collieilla ollut kunnollista asemaa viestimissä ja perustin Collie Expressions –lehden täyttämään tuon tehtävän. Sitä on julkaistu nyt 10 vuotta ja se on selvinnyt lukuisista kilpailijoista. Lehti on tutustuttanut minut moniin collieihmisiin ja antanut keinon, jolla maksaa takaisin se, mitä olen tästä harrastuksesta saanut.

Mitä haluat lopuksi sanoa nuorille ja uusille collieharrastajille?
Heittäydy intohimoosi koko sydämellä! Älä pelkää tehdä virheitä. Hanki tietosi suoraan koirilta ja menestyneiltä kasvattajilta. Irrottaudu tietokoneesta ja nettisivuista– ajan, jonka käytät nettisivujen lukemiseen voit käyttää paremmin olemalla todellisessa kanssakäymisessä koirien ja kasvattajien kanssa. Menestyneillä kasvattajilla ei ole aikaa opastaa ihmisiä internetin välityksellä. Käytä hyväksesi heidän kiirettään ja tarjoudu auttamaan, samalla saat kokemusta ja opit paljon kasvatuksesta. Ole avoimin mielin ja tarkkaile omia ja muiden koiria objektiivisesti ja vertaile niitä jatkuvasti parhaaseen. Hallitse asioita, jotka ovat hallinnassasi, muusta sinun ei tarvitse välittää.